• Print
close

Ontdek de waddeneilanden

Ontdek de Waddeneilanden

Helemaal in het noorden van Nederland liggen vijf prachtige eilanden: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Omringd door de Waddenzee en de Noordzee ben je hier echt even weg van alle hectiek van het vaste land. Jongeren komen hier om te feesten, anderen om even lekker uit te waaien en te genieten van de natuur. Welk eiland je ook bezoekt, iedere plek is uniek.

Texel

The Lonely Planet heeft Texel in 2016 uitgeroepen tot één van de mooiste bestemmingen van Europa. Zij prijzen het eiland om de duinen, witte stranden, natuurparken en dennenbossen. Het eiland heeft meer schapen dan mensen. Het grootste dorp van Texel is Den Burg. Hier kan je heerlijk eten, drinken en vooral ook winkelen. Ook sportliefhebbers zijn fan van dit Waddeneiland. Er zijn regelmatig sportevenementen, zoals een halve marathon of het catamaranevent Ronde om Texel.

Vlieland

Waar Texel bruist van activiteiten, is Vlieland juist een eiland vol rust en ontspanning. Je laat je auto achter op de wal, want in Vlieland mogen alleen de eilandbewoners zelf met de auto reizen. Op het eiland geniet je van het strand, de bossen en het kweldergebied. Op de zandvlakte kan je vooral in de herfst honderden vogels spotten. Bezoek ook de oude eendenkooi, waar vroeger eenden werden gevangen. Het enige dorp op het eiland is Oost-Vlieland. Je herkent dit dorp al van verre door de 40 meter hoge vuurtoren.

Terschelling

Veel jongeren bezoeken Terschelling in de zomer om lekker uit te gaan, te dansen en te zonnebaden op het breedste strand van Europa. Cultuurliefhebbers komen juist minstens één keer per jaar naar het eiland voor het bekende festival Oerol, waar overal op het eiland optredens zijn van toneelgroepen, muzikanten en beeldend kunstenaars. Ook bezit het Waddeneiland één van de bekendste vuurtorens; de Brandaris houdt al ruim 400 jaar lang de wacht over Terschelling.

Ameland

Huur bij aankomst met de boot gelijk een fiets en ontdek Ameland op je eigen tempo. Binnen een dag fiets je gemakkelijk naar de vier dorpen zoals Nes en Buren. Voel de wind in je haren terwijl je over een van de paden naar beneden fietst, richting de witte stranden. Ameland heeft ook veel activiteiten voor sportliefhebbers. Denk hierbij aan golfen, surfen, kiten of parachutespringen. Ook kan je hier strandzeilen, mountainbiken of één van de waddenexcursies ondernemen. Bezoek ook eens een demonstratie van de paardenreddingsboot.

Schiermonnikoog

Echte natuurliefhebbers gaan naar Schiermonnikoog, het kleinste eiland van de vijf Waddeneilanden. Hier is een groot nationaal park met duinen, kwelders, bossen en strand. Ook vind je hier het donkerste plekje van Nederland. Tijdens een heldere nacht zie je hier meer sterren aan de hemel dan ooit.

Reis naar de Waddeneilanden

Je reis naar de Waddeneilanden begint met een boottocht. De boot naar Texel vertrekt vanuit Den Helder en doet er ongeveer 20 minuten over. Vanaf Harlingen kan je een boot nemen naar Vlieland (60-105 minuten) of naar Terschelling (45-75 minuten). De boot naar Ameland vertrekt vanuit Holward en doet er 45 minuten over. En wil je naar Schiermonnikoog? Dan parkeer je je auto in Lauwersoog, vanwaar de reis nog 45 minuten is naar het kleinste Waddeneiland.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page