close

10 populairste huisdieren in Nederland

10 populairste huisdieren in Nederland

Wist je dat 6 van de 10 huishoudens in Nederland huisdieren heeft? In 2015 hadden we in totaal meer dan 33 miljoen huisdieren in ons land. We zetten de populairste huisdieren voor je op een rij.

1. Katten

Katten zijn verreweg de populairste huisdieren in Nederland. We vinden het heerlijk om ze op schoot te hebben, om ze te aaien en met ze te spelen. Veel mensen nemen één of twee katten in huis. Opvallend is dat niet de raskatten, maar juist de katten zonder stamboom het populairst zijn. Van de raskatten zijn de Maine Coon, Ragdoll, Noorse Boskat, Britse korthaar en Siamezen het populairst.

2. Honden

We houden zo’n 1,5 miljoen honden als huisdier in Nederland. Honden zijn vooral favoriet omdat ze heel loyaal zijn, maar ook omdat je lekker met ze kunt spelen, knuffelen en wandelen. De populairste rashonden van dit moment zijn de Labrador Retriever, Duitse Herder, Golden Retriever, Berner Senner en de Franse bulldog.

3. Vijvervissen

Je verwacht vijvervissen misschien niet zo snel in de top 10, omdat je ze niet vaak ziet. Maar er zijn toch heus 9 miljoen vijvervissen in Nederland. Mensen met vissen houden er gemiddeld 13 tot 14 tegelijk in hun vijver. Hierbij kan je denken aan goudvissen, koi karpers, zonnebaars en windes.

4. Vogels

Van een vrolijk fluitend parkietje in huis tot een complete volière met gouldamadines in de tuin; Nederlanders houden van vogels. Je kan ze leren fluiten en sommige vogels kan je zelfs leren praten. Of vogels nog lang op plek vier blijven staan, is onzeker. De groep mensen die vogels in een volière houdt, vergrijst.

5. Konijnen

Konijnen worden nog steeds veel gekozen als huisdier voor de kinderen. De meest voorkomende konijnenrassen in Nederland zijn de Vlaamse Reus, Nederlandse Hangoor Dwerg en Kleurdwerg.

6. Goudvis

Heel veel mensen hebben een goudvis of aquariumvis thuis. Dat kan in een klein aquarium voor één of meerdere goudvissen of sluierstaarten, een groot warm zoetwateraquarium tot zelfs een zoutwateraquarium met tropische vissen. Er zwemmen nu zo’n 9 miljoen aquariumvissen rond in Nederland, met een gemiddelde van 17 tot 18 vissen per aquarium.

7. Knaagdieren

De populariteit van knaagdieren neemt langzamerhand af. Toch zijn er nog veel mensen dol op hun cavia’s, hamsters, muizen en ratten. Ook fretten, gerbils, chinchilla’s en degoes worden vaak als huisdier gehouden.

8. Kippen

Je hebt wat geduld nodig om ze handtam te maken, maar dan zijn kippen ook heel leuke huisdieren. Je hoort ze gezellig kakelen en als je geluk hebt, verwennen ze je iedere morgen met een ei.

9. Reptielen

De reptielen zijn met een opmars bezig. Steeds meer mensen vinden het leuk om schildpadden, hagedissen en slangen te houden. Ook zien we steeds meer amfibieën, zoals salamanders en kikkers.

10. Postduiven

De meeste mensen met postduiven houden ze niet alleen omdat ze deze mooi vinden, maar ook om mee te doen met wedstrijden. Welke postduif vliegt het snelst terug naar zijn bestemming?

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page