close

Welke dieren mag je houden als huisdieren in Nederland?

Welke dieren mag je houden als huisdieren in Nederland?

De meeste dieren mag je gewoon in huis nemen. Voor de populairste huisdieren zoals honden, katten, konijnen, vissen, cavia’s en vogels heb je geen toestemming nodig. Maar je mag niet zomaar ieder dier in huis nemen. Overweeg je bijvoorbeeld om bijzondere dieren te houden zoals beren, moeraskatten of eekhoorns? Controleer dan eerst of dit wel is toegestaan.

Positieflijst

Niet alle dieren zijn geschikt als huisdier. Zeker niet als zij extra zorg nodig hebben, of een gevaar kunnen vormen voor mensen. Denk bijvoorbeeld aan beren, jakhalzen, vossen of sommige soorten eekhoorns. Daarom heeft de Nederlandse overheid een lijst opgesteld van alle dieren die je wel of niet mag houden. De positieflijst is een lange lijst met alle zoogdieren die je als huisdier mag houden.

Reptielen en exoten als huisdieren

Op de positieflijst vind je alleen zoogdieren. Maar veel mensen hebben ook graag een schildpad, slang of hagedis als huisdier. Maar sommige dieren mag je niet houden, zoals de huiskraai, roodwangschildpad en blauwband (vis). Om te zien welke reptielen je als huisdier mag houden, raadpleeg je de Unielijst.

Sommige reptielen en exoten mag je niet houden, omdat ze schade kunnen toebrengen aan de natuur. Ook kan het zijn dat een dier schadelijk kan zijn voor de gezondheid van mensen, voor de veiligheid of economie. De overheid heeft daarom de plicht om ontsnapte dieren in het wild op te sporen, zodat ze geen verdere schade veroorzaken.

Bijzondere verzorgingseisen voor dieren

Als bepaalde dieren geen extra specialistische zorg krijgen, is de kans groot dat zij ziek worden, eerder overlijden of zeer ongelukkig worden. Denk bijvoorbeeld aan een zeer ruim buitenverblijf met voldoende afleiding, dieeteisen of medische verzorging. Omdat de kans groot is dat iemand met de beste bedoelingen per ongeluk de verkeerde verzorging geeft, heeft de overheid besloten dat je deze dieren niet zomaar mag houden. Daarmee wordt de gezondheid en welzijn van het dier beschermd.

Risico’s voor de mens

Andere dieren mag je niet houden omdat ze een gevaar voor de volksgezondheid kunnen worden, als je de dieren niet goed verzorgt. Denk bijvoorbeeld aan de uitbraak van een besmettelijke ziekte, een ongedierteplaag of het risico van een ontsnapte wilde beer.

Verboden huisdieren houden

Wil je toch een huisdier in Nederland houden die op de positieflijst of Unielijst voorkomt? Dan moet je hier een ontheffing voor aanvragen. Je moet daarbij aantonen dat je veel weet over de verzorging van de dieren. Ook moet je aantonen dat je de ervaring hebt om deze dieren te houden en een geschikt verblijf hebben waar de dieren verblijven. Heb je weinig ervaring met bijzondere huisdieren? Overweeg dan toch een hond, konijn, baardagame of andere huisdieren die je in Nederland mag houden. Deze dieren zijn minder zeldzaam, maar wij weten zeker dat je hier ook veel plezier aan beleeft.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page