close

Hoe adopteer je een dier uit het asiel?

Hoe adopteer je een dier uit het asiel?

Je kunt een dier kopen bij een fokker of een dierenwinkel, maar veel mensen adopteren liever een dier uit het asiel. Zo weet je zeker dat een hond, kat of ander dier de mooiste toekomst heeft; veilig bij jou thuis.

Voor- en nadelen van asieldieren

Een asieldier adopteren heeft voor- en nadelen. De voordelen zijn dat je dier van te voren goed is onderzocht door de arts. Ieder dier dat bij het asiel binnenkomt, krijgt de verplichte inentingen en wordt vaak ook gecastreerd of gesteriliseerd. Ook krijg je bij de adoptie van een asieldier alle informatie mee die de medewerkers over het dier weten. Zo kan jij de beste verzorging bieden. Het grootste nadeel is dat je vaak niet weet wat er in het verleden is gebeurd. Is hij te jong bij de moeder weggehaald? Is hij mishandeld geweest, achtergelaten of heeft hij gedragsproblemen? Een traumatisch verleden kan soms voor angstig of onvoorspelbaar gedrag zorgen.

Ben jij een geschikt baasje?

Lees ter voorbereiding bijvoorbeeld over het natuurlijke gedrag van het dier of ras dat je wilt adopteren, bereken hoeveel een huisdier eigenlijk kost (een hond kost gemiddeld duizend euro per jaar!) en bedenk bij wie je het dier onderbrengt als je op vakantie gaat. Besef ook goed dat niet elk karakter bij jou past. Een kitten vraagt veel tijd voor een goede opvoeding, terwijl een rustige oudere kat misschien een beter match is.

Hoe vind je een dier in het asiel?

Bekijk de website van de dichtstbijzijnde dierenasiels in jouw omgeving. Hier vind je een overzicht van de honden, katten en knaagdieren die nu een baasje zoeken. Maak voor je bezoek een afspraak om langs te komen op de locatie.

Kennismaken

Heb je een asieldier op het oog? Dan is het tijd voor een eerste kennismaking. De medewerker van het asiel kan je een aantal vragen stellen om in te schatten of je een goede baas zult zijn. Daarna ga je met een medewerker kijken bij de dieren. Maak bijvoorbeeld eerst een wandeling met de hond om te zien of jullie bij elkaar passen. En laat katten rustig naar jou toekomen, om te zien of jullie een goede match zijn. Houd er rekening mee dat je het dier niet direct mee naar huis kan nemen. Vooral voor honden geldt vaak een verplichte bedenktijd.

Wat zijn de kosten?

Een dier uit het asiel adopteren is niet gratis. Het dier heeft tijdens de opvang medische zorg, inentingen en voedsel ontvangen. Een konijn kost bijvoorbeeld rond de 25 euro, een kitten kost 125 euro en een pup kan wel 250 euro kosten.

Na de adoptie

Je hebt nu een zorgvuldig besluit gemaakt om een dier te adopteren uit het asiel. Heb je een hond gekocht? Dan moet je deze ook aanmelden bij de gemeente voor de hondenbelasting. Indien het dier echt niet kan wennen bij jou thuis, neem dan contact op met het asiel, zodat zij een ander baasje kunnen vinden. Maar hopelijk genieten jij en je huisdier nog lang van elkaar.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page